Monday, April 23, 2012

Apa Itu Seni Reka Grafik

SENI GRAFIK

Pengenalan
Seni grafik ialah seni komunikasi visual.  Seni ini menggunakan gambaran dekorasi, tipografi, ilustrasi dan fotografi. Dengan lain perkataan seni grafik ialah seni komersil.  Bidang-bidang seni grafik seperti reka bentuk korporat, reka bentuk penerbitan, reka bentuk pembungkusan, rekabentuk pengiklanan, reka bentuk multimedia dan laman web.


Pereka Grafik
Seorang pereka grafik perlu mempunyai kriteria berikut:
1. Berkemahiran dalam mencipta, merancang, mengembang dan membuat sesuatu rekaan.
2. Berpengetahuan tinggi dalam ilmu senireka dan berdisiplin tertentu.
3. Kemahiran melukis, mentafsir, memilih warna, huruf dan reka letak.
4. Berkemahiran mengaplikasikan perisian grafik seperti Adobe Ilustrator, Adobe Photoshop, Flash dan banyak lagi yang berkaitan dengan multimedia.



Reka bentuk Identiti Korporat
Identiti Korporat berkait rapat dengan membina imej seragam untuk sesebuah organisasi, pertubuhan dan syarikat perniagaan. Ia bermula dari mereka bentuk logo, pemilihan warna yang sesuai dengan latar belakang organisasi, kepala surat, sampul surat, kad perniagaan, pakaian seragam, kenderaan dan semua yang berkenaan dengan organisasi tersebut perlu ada imej yang seragam.  
Keseragaman ini akan melahirkan imej pegun kepada syarikat atau oranisasi tersebut.


Tujuh perkara dalam reka bentuk korporat perlu diberi perhatian:
1. Logo
2. Tipografi
3. Warna
4. Jenama
5. Kualiti
6. Komuniti
7. Budaya




















Reka bentuk Penerbitan
Melibatkan rekaan seperti reka letak buku, majalah, suratkhabar, buletin, kad ucapan dan seumpamanya







Reka Bentuk Pembungkusan
Reka bentuk pembungkusan pelbagai produk komersil contohnya produk makanan, alatan, kosmetik, ubat-ubatan, bahan kima dan pelbagai lagi.  Pembungkusan pelbagai produk ini perlu disesuaikan dengan jenis barangan samada barangan cecair, pepejal, kimia, barang elektrik dll.


 Pembungkusan bahan cecair



Pembungkusan barangan farmasi


Pembungkusan bahan kimia.




 Pembungukusan bahan kosmetik




Pelbagai jenis reka bentuk pembungkusan.






Reka Bentuk Laman Web
Reka bentuk laman web merupakan cabang seni grafik.  Seorang pereka grafik perlu mahir dalam penggunaan komputer untuk membina laman web yang benar-benar berfungsi dengan baik dan efektif.











Reka bentuk Iklan dan Papan Tanda
Iklan-iklan pada billboard, reka bentuk papan tanda jalan atau arah, papantanda perniagaan dll.




 Papan tanda pintu masuk utama





Billboard


Papan tanda elektronik




Papan tanda jalan


Papan tanda kedai


















11 comments:

  1. Assalamualaikum.

    Tumpang tanya, saya seorang pelajar lepasan SPM 2012. Saya seperti berminat dalam bidang ini tetapi saya tidak mempunyai begitu banyak basic untuk kos ini. Adakah is akan memberi kesan kpd saya kelak?

    Hope you can reply me at ftnnabilaa@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy tolong reply cikit2 erk..hehehhe...
      kos ni xperlukan banyak basic dont worry...
      yup ia akan memberikan kesan kepada fatin tapi kesan yang baik...heheheheh
      ramai yang xtahu sekarang peluang pekerjaan yg terbanyak ialah graphic design..
      kalau minat terus kan saja....best fatin xkn rugi..

      Delete
  2. salam. saya lepasan diploma dari perfileman. adakah saya layak untuk meneruskan ke peringkat ijazah sarjana muda dalam graphic design ini? apa perbezaan antara seni reka graphic dan percetakan ya? emel saya di atiqa_retro@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  3. Salam , sy lepasan SPM . sy bminat nk sambung diploma senireka grafik tp sy kurang pngetahuan dlm seni ni sbb sy dr aliran akaun -akuremos@gmail.com-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya anda memerlukan minat sahaja untuk berjaya. Jika anda berminat anda pasti akan berjaya. Seperti kawan saya, dia memilih course perubatan tetapi dia minat melukis.

      Delete
  4. salam, saya saja nk komen nie...nk bagi cita cikit...saya seorg student grafik...selama ni saya ingatkan grafik ni membosan kan...tetapi bila da belajar rasa seronok lak..pe yg susah org nk buat kat lappy ni mcm senang jew kita buat..rugi korng xamek cos ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah Cinn yann! Anda telah memilih course yang tepat. SeniReka Grafik merupakan seni komunikasi visual yang menyumbang peranan besar dalam bidang komersil.

      Delete
  5. Hi sy nak tahu peluang kerja course ni dekat mana je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat banyak, seperti syarikat video games, movie, media, komik, pelukis plan dan banyak lagi. Selagi ia ada kaitan dengan seni. Seni ini bukan saja di atas kertas putih. Tetapi seni ini juga digunakan dalam peranti digital seperti laptop dengan menggunakan perisian software Adobe dan sebagainya.

      Delete
  6. Hai, saya pelajar lepasan SPM 2013. baru meraih keputusan pada 20/3/2014. saya masih mencari2 bidang dalam diploma seni reka grafik. boleh menerangkan kepada saya institusi yang menawarkan course ini? saya hanya meraih 4 kredit kepujian dalam Spm.

    ReplyDelete
  7. Hai, saya pelajar lepasan SPM 2013juga . baru meraih keputusan pada 20/3/2014. saya masih mencari2 bidang dalam diploma seni reka grafik. boleh menerangkan kepada saya institusi yang menawarkan course ini? saya hanya meraih 5 kredit kepujian dalam Spm. please guide me .

    Adambestari96@gmail.com

    ReplyDelete