Monday, April 23, 2012

Apa Itu Seni Reka Grafik

SENI GRAFIK

Pengenalan
Seni grafik ialah seni komunikasi visual.  Seni ini menggunakan gambaran dekorasi, tipografi, ilustrasi dan fotografi. Dengan lain perkataan seni grafik ialah seni komersil.  Bidang-bidang seni grafik seperti reka bentuk korporat, reka bentuk penerbitan, reka bentuk pembungkusan, rekabentuk pengiklanan, reka bentuk multimedia dan laman web.


Pereka Grafik
Seorang pereka grafik perlu mempunyai kriteria berikut:
1. Berkemahiran dalam mencipta, merancang, mengembang dan membuat sesuatu rekaan.
2. Berpengetahuan tinggi dalam ilmu senireka dan berdisiplin tertentu.
3. Kemahiran melukis, mentafsir, memilih warna, huruf dan reka letak.
4. Berkemahiran mengaplikasikan perisian grafik seperti Adobe Ilustrator, Adobe Photoshop, Flash dan banyak lagi yang berkaitan dengan multimedia.



Reka bentuk Identiti Korporat
Identiti Korporat berkait rapat dengan membina imej seragam untuk sesebuah organisasi, pertubuhan dan syarikat perniagaan. Ia bermula dari mereka bentuk logo, pemilihan warna yang sesuai dengan latar belakang organisasi, kepala surat, sampul surat, kad perniagaan, pakaian seragam, kenderaan dan semua yang berkenaan dengan organisasi tersebut perlu ada imej yang seragam.  
Keseragaman ini akan melahirkan imej pegun kepada syarikat atau oranisasi tersebut.


Tujuh perkara dalam reka bentuk korporat perlu diberi perhatian:
1. Logo
2. Tipografi
3. Warna
4. Jenama
5. Kualiti
6. Komuniti
7. Budaya




















Reka bentuk Penerbitan
Melibatkan rekaan seperti reka letak buku, majalah, suratkhabar, buletin, kad ucapan dan seumpamanya







Reka Bentuk Pembungkusan
Reka bentuk pembungkusan pelbagai produk komersil contohnya produk makanan, alatan, kosmetik, ubat-ubatan, bahan kima dan pelbagai lagi.  Pembungkusan pelbagai produk ini perlu disesuaikan dengan jenis barangan samada barangan cecair, pepejal, kimia, barang elektrik dll.


 Pembungkusan bahan cecair



Pembungkusan barangan farmasi


Pembungkusan bahan kimia.




 Pembungukusan bahan kosmetik




Pelbagai jenis reka bentuk pembungkusan.






Reka Bentuk Laman Web
Reka bentuk laman web merupakan cabang seni grafik.  Seorang pereka grafik perlu mahir dalam penggunaan komputer untuk membina laman web yang benar-benar berfungsi dengan baik dan efektif.











Reka bentuk Iklan dan Papan Tanda
Iklan-iklan pada billboard, reka bentuk papan tanda jalan atau arah, papantanda perniagaan dll.




 Papan tanda pintu masuk utama





Billboard


Papan tanda elektronik




Papan tanda jalan


Papan tanda kedai


















36 comments:

  1. Assalamualaikum.

    Tumpang tanya, saya seorang pelajar lepasan SPM 2012. Saya seperti berminat dalam bidang ini tetapi saya tidak mempunyai begitu banyak basic untuk kos ini. Adakah is akan memberi kesan kpd saya kelak?

    Hope you can reply me at ftnnabilaa@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy tolong reply cikit2 erk..hehehhe...
      kos ni xperlukan banyak basic dont worry...
      yup ia akan memberikan kesan kepada fatin tapi kesan yang baik...heheheheh
      ramai yang xtahu sekarang peluang pekerjaan yg terbanyak ialah graphic design..
      kalau minat terus kan saja....best fatin xkn rugi..

      Delete
    2. betul ke ni ,,, tapi susah kan sy baru bljr bidang ni

      Delete
    3. betul ke ni ,,, tapi susah kan sy baru bljr bidang ni

      Delete
    4. Assalamualaikum

      hubungi Cik Fadz 019-7646299
      Diploma Media Grafik Digital di Kolej INSTEDT

      Delete
  2. salam. saya lepasan diploma dari perfileman. adakah saya layak untuk meneruskan ke peringkat ijazah sarjana muda dalam graphic design ini? apa perbezaan antara seni reka graphic dan percetakan ya? emel saya di atiqa_retro@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  3. Salam , sy lepasan SPM . sy bminat nk sambung diploma senireka grafik tp sy kurang pngetahuan dlm seni ni sbb sy dr aliran akaun -akuremos@gmail.com-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya anda memerlukan minat sahaja untuk berjaya. Jika anda berminat anda pasti akan berjaya. Seperti kawan saya, dia memilih course perubatan tetapi dia minat melukis.

      Delete
  4. salam, saya saja nk komen nie...nk bagi cita cikit...saya seorg student grafik...selama ni saya ingatkan grafik ni membosan kan...tetapi bila da belajar rasa seronok lak..pe yg susah org nk buat kat lappy ni mcm senang jew kita buat..rugi korng xamek cos ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah Cinn yann! Anda telah memilih course yang tepat. SeniReka Grafik merupakan seni komunikasi visual yang menyumbang peranan besar dalam bidang komersil.

      Delete
  5. Hi sy nak tahu peluang kerja course ni dekat mana je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat banyak, seperti syarikat video games, movie, media, komik, pelukis plan dan banyak lagi. Selagi ia ada kaitan dengan seni. Seni ini bukan saja di atas kertas putih. Tetapi seni ini juga digunakan dalam peranti digital seperti laptop dengan menggunakan perisian software Adobe dan sebagainya.

      Delete
  6. Hai, saya pelajar lepasan SPM 2013. baru meraih keputusan pada 20/3/2014. saya masih mencari2 bidang dalam diploma seni reka grafik. boleh menerangkan kepada saya institusi yang menawarkan course ini? saya hanya meraih 4 kredit kepujian dalam Spm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. www.cosmopointcollege.com
      TATIUC
      POLITEKNIK

      Delete
    2. Assalamualaikum

      hubungi Cik Fadz 019-7646299
      Diploma Media Grafik Digital di Kolej INSTEDT

      Delete
    3. Assalamualaikum

      hubungi Cik Fadz 019-7646299
      Diploma Media Grafik Digital di Kolej INSTEDT

      Delete
  7. Hai, saya pelajar lepasan SPM 2013juga . baru meraih keputusan pada 20/3/2014. saya masih mencari2 bidang dalam diploma seni reka grafik. boleh menerangkan kepada saya institusi yang menawarkan course ini? saya hanya meraih 5 kredit kepujian dalam Spm. please guide me .

    Adambestari96@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum

      hubungi Cik Fadz 019-7646299
      Diploma Media Grafik Digital di Kolej INSTEDT

      Delete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. hi , saya nak tanya ni . saya lepasan stpm 2013 and dapat tawaran temuduga sarjana muda seni reka grafik . saya minat dengan seni tapi takde basic langsung pasal seni ni . saya jugak tak tahu apa persediaan yg perlu dilakukan semasa temuduga nanti . boleh tolong bagitahu tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum

      hubungi Cik Fadz 019-7646299
      Diploma Media Grafik Digital di Kolej INSTEDT

      Delete
  10. Hai,saya juga dpt twaran srjana muda grafik design, boleh brkongsi sdikit info?

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum..tumpang tanya sikit..reka bentuk pengiklanan dgn industri kreatif tu sama ker dgn seni reka grafik ni?? sy tnya ni sbb sy ada ambik kos reka bentuk pengiklanan dkat kolej..boleh jelaskan?? terima kasih yer..^_^

    ReplyDelete
  12. Pendaftaran Diploma Media Grafik Digital dibuka sekarang untuk kemasukan 20 September 2014 dan bulan 10 2014 di INSTEDT Johor. hubungi segera / whatsapp permohonan anda 0197646299 (Cik Fadz)

    ReplyDelete
  13. Pendaftaran Diploma Media Grafik Digital dibuka sekarang untuk kemasukan 20 September 2014 dan bulan 10 2014 di INSTEDT Johor. hubungi segera / whatsapp permohonan anda 0197646299 (Cik Fadz)

    ReplyDelete
  14. Hallo...
    Good day!!

    I'M a SPM leavers 2014. I want to know about diploma in architecture?? and a diploma in digital art??

    please reply me as soon as possible...reply me back at gzheng442@gmail.com..
    Thank you very much...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum

      hubungi Cik Fadz 019-7646299
      Diploma Media Grafik Digital di Kolej INSTEDT

      Delete
  15. hi sye plajar lepasan SPM 2015 dan telah menerima panggilan temuduga di UiTM Lendu. sye d terima dlm bidang Seni Lukis dan Seni Reka. semestinya selepas temuduga, mereka akan memberikan borang untuk memilih cabang2 dlm Seni Lukis dan Seni Reka. sye rasa graphic design adalah jln yg tepat buat sye tapi adakah graphic design ini bakal menyukarkan saya? saya juga masih lack tentang graphic design. saya mohon pendapat dan pertolongan anda. please reply me back in hidayatuliqmal14@gmail.com secepat yg mungkin. terima kasih ^_^

    ReplyDelete
  16. Kalau nk jadi seorng pelukis seni halus,bidang apa yng perlu diambil smasa mlnjutkan pljran di Universiti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di Unimas ade course Seni Halus for Ijazah Sarjana Muda. under Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif.

      Delete
  17. Hai.saya pljr lepasan stpm 2014..saya mendpat kos grafik diperingkat ijazah...saya meminati bidang ini tetapi saya tidak mempunyai basic grafik dan apakah persediaan yang perlu saya lakukan untuk menghadiri temuduga tersebut,.mohon jwb dgn segara atau di azeeafifah@yahoo.com ..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xpayah prepair apa2 dik oii.. Pergi dgn kosong jer... Blaja dulu.. Ambik sebanyak ilmu yg boleh ditempat blajar... Apabila ilmu penuh didada.. Kita akan pergi jauh...

      Delete
    2. Xpayah prepair apa2 dik oii.. Pergi dgn kosong jer... Blaja dulu.. Ambik sebanyak ilmu yg boleh ditempat blajar... Apabila ilmu penuh didada.. Kita akan pergi jauh...

      Delete
  18. Saya ingin tanya pendapat admin, sekarang saya pelajar tahun 1 bagi Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian Teknologi Seni Reka. Course ini dibahagikan kepada 4 bahagian iaitu
    1) Seni Reka Grafik
    2) Seni Reka Industri
    3) Seni Reka Fashion and Tekstil
    4) Seni Reka Animasi.

    Pada Sem 2, pelajar akan dibahagikan mengikut temuduga.
    pada pendapat admin antara 4 diatas yang manakah paling kurang pengunaan kewangan?

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum, saya sudah pun bergelar student graphic design

    ReplyDelete
  20. 16 tahun dalam bidang rekaan grafik..
    Mcm2 pengalaman, penerbitan, packaging, advertising.. Ambillah pengalaman.. Xrugi.. Kerja yang sungguh seronok dan 2ronok.. Kikikiki...

    ReplyDelete