Friday, February 8, 2013

BAHAN KERJA KURSUS KRSV 2013


Berjumpa lagi kita ....saya percaya calon-calon SPM yang mengambil mata pelajaran PSV sudah meneliti set soalan KRSV 2013.  Di sini saya cuba untuk bantu anda mendapatkan bahan kajian portfolio sebagai sumber ilham.  Mungkin ada tajuk-tajuk yang telah menajdi pilihan anda sedia untuk dijawab.  Sebagai langkah awal saya paparkan beberapa koleksi sumber ilham untuk rujukan pelajar-pelajar.
Bagaimanapun ianya hanya sebagai panduan.  Selebihnya atas usaha anda sendiri. Saya akan cuba bantu anda dari masa ke semasa...insyaallah.

Langkah pertama apa yang perl anda lakukan untuk memulakan folio KRSV ialah mencari koleksi gambar sebagai sumber ilham mengikut tajuk yang telah anda pilih.  Saya mencadangkan agar anda bijak membuat kajian. Contohnya saya rujuk kepada arahan soalan yang kedua iaitu pelajar dikehendaki mencari koleksi gambar pelbagai jenis kalender, pelbagai hiasan dinding, pelbagai jenis sarung bantal. Koleksi gambar tidak perlu banyak. Bagi saya 4 keping sudah mencukupi tetapi gambar  kalender hendaklah beraneka reka bentuknya. Begitu juga dengan sarung bantal hendaklah dari motif dan reka bentuk yang pelbagai.  Tujuannya supaya pelajar dapat membuat perbandingan dan mewujudkan idea baru dalam menghasilkan tugasan.

Lambakan gambar yang terlalu banyak (terutama apabila gambar yang diperolehi lebih kurang sama) maka ianya tidak dapat membuahkan idea yang baik. Oleh itu fikirkan secara bijak.  Folio yang tebal tidak bermakna jika tidak menepati kehendak soalan. Ok pelajar-pelajar...selamat melaksanakan tugasan dengan cemerlang!


PORTFOLIO : TUGASAN 2
BIDANG : SENI HALUS
TAJUK : ARCA
PRODUK : ARCA MOBAIL

1. Koleksi gambar pelbagai arca mobail.



Lagi contoh koleksi gambar arca mobail.....





2. Koleksi gambar pelbagai hidupan laut.






PORTFOLIO : TUGASAN 5
BIDANG : KRAF
TAJUK : UKIRAN KAYU
PRODUK : HIASAN DINDING

1. Koleksi gambar pelbagai hiasan dinding jenis ukiran kayu.

2. Koleksi gambar flora sebagai sumber ilham.





PORTFOLIO : TUGASAN 8
BIDANG : KOMUNIKASI VISUAL
TAJUK : IKLAN
PRODUK : KALENDER MEJA TIGA DIMENSI

 1. Koleksi gambar pelbagai reka bentuk kalendar.


Lagi contoh koleksi gambar Kalender 3D....


Koleksi gambar pelbagai aksi penunggang basikal sebagai sumber ilham.









PORTFOLIO : TUGASAN 9BIDANG : SENI HALUS
TAJUK : CETAKAN TIMBULAN
PRODUK : HIASAN DINDING


1. Koleksi gambar pelbagai jenis cetakan timbulan.


2. Koleksi gambar pelbagai alatan permainan tradisional sebagai sumber ilham.







PORTFOLIO : TUGASAN 4

BIDANG : KRAF TRADISIONAL
TAJUK : BATIK
PRODUK : SARUNG BANTAL

1. Koleksi pelbagai jenis sarung bantal.






2. Koleksi pelbagai corak batik sebagai sumber ilham.








TUGASAN 7
BIDANG : KOMUNIKASI VISUAL
TAJUK : PENGIKLANAN
PRODUK : PAPAN PERAGA TIGA DIMENSI

1. Koleksi gambar pelbagai reka bentuk papan peraga sebagai sumber ilham.












29 comments:

  1. salam.. boleh cikgu bagi idea untuk soalan papan peraga.. Terima kasih

    ReplyDelete
  2. salam , cikgu boleh tak tunjukkan contoh gambar papan peraga ? terima kasih

    ReplyDelete
  3. salam , cikgu boleh tak tunjukkan lebih lagi contoh kalendar 3D . .

    ReplyDelete
  4. salam.. cikgu boleh tak tunjukkan lebih lagi gambar ukiran kayu?

    ReplyDelete
  5. salam ckgu blh tak tunjukkan lebih lagi gambar arca mobail

    ReplyDelete
  6. salam , macam mane nk cari gmbr arca mobail yang ade banyak contoh ? terima kasih

    ReplyDelete
  7. salam macam mana nak cari gambar kalender meja tiga dimensi boleh tolong tak? terima kasih

    ReplyDelete
  8. terima kasih kerana mempermudahkan pelajar mencari maklumat..

    ReplyDelete
  9. thanx cikgu sbb bg bahan ni. berguna sangat :)

    ReplyDelete
  10. salam.. cikgu, boleh bagi idea: bahan apa yang perlu untuk buat papan peraga.
    kalau jenis kertas apa namanya..

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum.Cikgu,boleh tak paparkan gambar kalender satu-satu,supaya lebih mudah untuk kami copy and paste.Terima kasih atas kerjasama :)

    ReplyDelete
  12. bagi banyak2 gambar bha baru senang cari ....

    ReplyDelete
  13. Salam Cikgu , boleh bagi contoh gambar Mobile Sculpture lagi tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh.....masuk laman ni untuk cari contoh gambar pasal pa cari gambr tak sepatutnya......

      Delete
    2. thanks saya pun calon SPM jugee, amik bidang seni. btw thanks bg idea okay :')

      Delete
  14. Cikgu tolonglah saya dah cari rata2 susah nya nak cari contoh landskap sungai yang tugasan 3 tu mohon cikgu tunjuk contoh gambar tq cikgu!!!!

    ReplyDelete
  15. salam cikgu....bleh tak tunjuk cntoh gmbr kwang soo

    ReplyDelete
  16. cikgu boeh tlg saya kajian warna rekaan sarung bantal serta catan tak?

    ReplyDelete
  17. salam...boleh tak cikgu tunjuk contoh jet pejuang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. awat tak tidur agi dah lewat ni...........

      Delete
    2. askum,cikgu boleh x cikgu masukkan gambar hidupan laut yang senang dilukis sebab saya x pandai bab lukis2 ni.time kasih

      Delete
  18. salam...blh x ckgu tunjuk contoh hehidupan laut n cara lukis s'mula...

    ReplyDelete
  19. Salam Saya ambil tugasan 5. Boleh tak cikgu tolong terangkan step by step what should i do? Please. seriously saya confius. minta tunjuk ajar cikgu. TQ :>

    ReplyDelete
  20. salam cikgu sye ambil tugasan no.2 arca mobail .. blh x sye nk taw selain arca mobail biasa .. sye nk jdikan ia menjadi unik dan cantik .. cikgu blh bg idea x TQ :)

    ReplyDelete
  21. Salam,

    Saya ada beberapa kekeliruaan mengenai kajian warna bagi arca mobail ini. Bagaimana saya harus melakukan kajian warna? Berapa yang harus dibuat untuk mendapat markah yang tinggi? Adakah ia perlu mengikut warna harmoni atau panas, ataupun boleh dicampur?

    Terima kasih.. :)

    ReplyDelete
  22. boleh cikgu bagi lagi contoh lakaran sarung bantal

    ReplyDelete
  23. bloody hell you people , this year punya seni lagi susah .

    from sabah with love

    ReplyDelete
  24. "hay ka kunjungi ini untuk service terbaik Zapplerepair pengerjaan di tempat. Zapplerepair memberikan jasa service onsite home servis pengerjaan di tempat khusus untuk kota Jakarta, Bandung dan Surabaya dengan menaikan level servis ditambah free konsultasi untuk solusi di bidang data security, Networking dan performa yang cocok untuk kebutuhan anda dan sengat terjangkau di kantong""anda (http://onsite.znotebookrepair.com)

    JASA SERVICE IPHONE IMAC MACBOOK IPADIPOD DI BANDUNG DAN HARGA TERMURAH

    ReplyDelete